četvrtak, 24. prosinca 2009.

Nadjeni radnici za budisticki centar na Zumberku!


Setajuci centrom Mcleod Ganja ne mozete promasiti mali ali prekrasan hram koji se nalazi izmedju dvije glavne ulice Jogiwarra road i Temple road. Omedjen je crvenim dharma kotacima na kojima je sarenim tibetanskim slovima ispisano om mani padme hum. Usle smo unutra i uvidjele da su radovi u tijeku, nesto restauracije, a na krovu rade posve novog Budu i ornamente po zidu i krovu. To je nesto prekrasno! Pitamo decke koji imaju oko 25 godina gdje su ucili, a oni kazu da su bar 5 godina ucili u Norbulinki (to je Tibetanski institut za umjetnost koji se nalazi oko sat vremena voznje odavde).
Proucavam rezbarije i pitam kako to da se ne lome rubovi. On kaze da koriste smjesu cementa pomijesanu sa gumenim prahom, a za statuu Bude koriste cement pomijesan sa vlaknima.
Ja van sebe od srece jer je jedan od mojih ciljeva bio da nadjem radnike za budisticki centar koji planiram sagraditi na Zumberku, naravno sa pripadajucim hramom.
Dakle oni rade za 300 rupija po osobi dnevno (30 kn)! Odmah mi je napisao e-mail kistom na komadu kartona, jer nismo imali nista drugo kod sebe. Rekao je kako su sami sagradili cijeli hram i da im je treblo dvije godine da sve urede. A rucnog rada ima zaista mnogo!
Pozvao nas je da ucimo kako se to radi sto nas je odusevilo. Ionako smo htjele upisati se na tecaj Tibetanskih tradicionalnih umjetnosti.

Osim toga danas je dosla dobra vijest. 27.12. Dalaj Lama dolazi u Mcleod! 31.12. biti ce posebna procesija po mjestu, kada su svi samostani okiceni sa puno cvijeca. Moje opatice kazu kako je to prekrasan dozivljaj. Kao da to svi odjednom saznaju, grad se puni ljudima, a standovi s nakitom i raznim drugim stvarcicama mnoze se rekordnom brzinom.
Sutra, 25. imamo poseban rucak kod naseg Tibetanskog ucitelja, koji nas je pozvao povodom Bozica, a ujutro imamo misu u ckvi Sv. Ivana u Sumi (st. John inthe Forest), koja je stotinama kilometara uokolo jedina krscanska crkva. U mjestu ima nesto malo krscana, uglavnom kao posljedica Britanske vladavine u ovom podrucju. Ovdje svi slave sve blagdane, bilo da su Hindusi, Budisti, Sikhi ili Krscani...

Nema komentara: