četvrtak, 11. rujna 2008.

Posjet Norbulinka institutu


Jutro je bilo kisovito i maglovito, ali smo se ipak uputile (moja prijateljica Vida iz Irana i Doria iz Australije i ja) prema Norbulinka institutu koji se nalazi blizu Karmape. To je mjesto posvećeno odrzanju Tibetanske kulture i umjetnosti, tako da se tamo rucno izradjuju tanke (visece zidne svete slike napravljene od komadica tkanine), namjestaj, odjeca itd... Norbulinka je napravljena kao kopija Dalaj lamine ljetne rezidencije na Tibetu, a sastoji se od centralnog hrama, te manjih zgrada sa strane u kojima se nalaze muzeji, a sve je medjusobno povezano zen vrtom sa jezercima, mosticima, te vijugavim stazama i zelenilom.
Zanimljiv je muzej s lutkama koje prikazuju razne kostime i situacije iz tibetanskog nacina zivota, od nomadskih plemena, do budistickih samostana. U ducanu u kojem se prodaju originalne rucno radjene stvari ima prekrasnih komada namjestaja, koji je vrlo efektan u sarenim bojama, ali jako lijep... Tanke su skupe, oko 25 000 rupija (u Mcleod Ganju ih mozete kupiti za 3000 rupija - istu velicinu) ali ove jeftinije su naslikane, a skuplje su nacinjenje od komadica platna. Potrebno je oko 20 ljudi i tri mjeseca rada da bi se nacinila jedna tanka. Primaju i narudzbe za to. Njihov sajt je: http://www.norbulinka.org/
Provele smo dosta vremena u hramu koji je prekrasan. Nije velik, ali je cijeli iznutra oslikan slikama raznih Buda, te mnogobrojnim ukrasnim vijugama. Prostorom dominira ogromni zlatni Buda, koji se moze naci na mnogim razglednicama ovog kraja. Uzivale smo i meditirale, imajuci prostor samo za sebe, jer zbog kisnog vremena unutra nije bilo nikoga osim nas.
Kasnije smo se sjele u mali tibetanski restoran u sklopu instituta, koji nas bas nije odusevio kvalitetom hrane i cistocom. Cure su njurgale oko okusa i izgleda jela, posebno Vida koja kao prava Iranka voli puno i fino jesti. Dok smo tako pricale, krajickom oka ugledah da se mice nesto crno, vrisnula sam i skocila od stola brzinom munje, odgurnuvsi stolicu! Dakle, to je bio najveci pauk kojeg sam u zivotu vidjela! Cure su skocile zamnom, iako nisu znale sto je u pitanju, ali to je valjda automatska reakcija. Pauk je bio velik kao muska saka, promjera oko 15 cm, visine oko 7 cm, sa debelim nogama (ali nije tarantula, malo ima tanje nogice). Bio je odmah kraj naseg stola i micao se prema Dorii koja je sjedila najblize njemu. Voditelj restorana je odmah sabrano bacio na njega kuhinjsku krpu i odnio ga van.
Zaista nam je do kraja prisjeo taj rucak. Nitko ne zna da li je taj pauk otrovan, tu ih ima previse vrsta...
Uglavnom, prava avantura!

Nema komentara: