četvrtak, 5. travnja 2012.

Dalaj Lama predavanja u Norbulingki


Norbulingka se nalazi blizu donje Dharamsale, što je oko 40 minuta voznje taksijem iz Mcleoda. Visnja i ja kupile smo male jastuke na preklapanje s ruckom za nosenje, uzele bocu vode i samo novcanik, jer su mobiteli i fotoaparati zabranjeni na Dalaj laminim predavanjima. Norbulingka je mala tibetanska kolonija, u kojoj ima nekoliko samostana, mnogo privatnih kuća i poznati muzej za umjetnost i obrt gdje se educiraju generacije Tibetanaca u izradjivanju svetih kipova, oslikavanju hramova i izradi tanki - tibetanskih svetih slika na tkanini.
http://www.norbulingka.org/
U novoizgrađenom samostanu docekalo nas je mnostvo ljudi, na vrucini od preko 35 stupnjeva. Visinska razlika od Mcleoda je oko 600 m, a to je oko desetak stupnjeva. Uglavnom, skuhale smo se. Samostan je premali za toliko ljudi, tako da je mnogo zapadnjaka posjedalo uokolo po hladu i slušalo prijevod na malom radiju. Kad god Dalaj lama ima predavanja, onda se simultano prevodi na nekoliko jezika i to se emitira na lokalnim radio frekvencijama.
Ukololo je bilo razasuto sareno mnostvo satora sa hranom, lokalnim proizvodima, nakitom...
Iako na zapadnjake gledaju kao na hodajuci bankomat, ipak su puno manje naporni od npr. Indijaca u Delhiju.
Malo smo se iznenadile sto je Dalaj lama dosta dugo govorio o tantrickom seksu, i kako prosjecna osoba moze dobiti krivi dojam dok gleda kipove i slike tantrickih bozanstava u sjedinjenju. Uglavnom rekao je kako osoba prvo mora ovladati svojim osjetilima a zatim se eventualno tome posvetiti. Gledale smo oko sebe bakice kako vrte molitvene kotacice u svojim rukama i gledaju u video ekran. To je izgleda normalna tema. Nitko se nije niti nasmijuljio.
Srecom, Norbulingka institut je oko 10 minuta pjesice, tako da se covjek moze brzo oporaviti u njegovanom parku s potocicima vode koji zubore svuda naokolo. Tu je i prekrasan hram u kojem obozavam sjediti. Ima zanimljiv kameni pod od tamnog kamena, koji hladi i stvara mirnu atmosferu - hramovi uglavnom imaju drvene podove, pa se jako cuje kad netko po njima hoda. Zidovi su oslikani plavim likom Medicinskog Bude, namijenjenog za iscjeljivanje fizickih bolesti. Veliki zlatni buda dominira prostorom ispred. Moze se uzeti veliki jastuk za sjedenje i meditirati u miru.

Nema komentara: